Malmens väg är ett äventyr från Gällivare till kusten

Malmens väg är en historisk väg från år 1 745, då man förr i tiden forslade järnmalm från gruvorna i Gällivare/Malmberget till Strömsund i Råneå som ligger vid kusten till Bottenviken.

Av Thomas Åberg 23 mars 2019

Råneälven på väg mot Mårdsel

5-dagarsfärd med renar

Från början använde man och renar och drog malmen på slädar som samerna kallar Akkja. Det blev en färd på 20 mil lång och tog cirka fem dagar.

I Strömsund fanns en masugn där man smälte malm till Meldersteins bruk i Råne älvdal. Där man år 1740 hade hammarsmedjor som producerade stångjärn, ett förädlat tackjärn som var enklare att frakta och sälja vidare som smidbart järn.

Äventyr från fjäll till kust

Den 1 april 1995 återinvigdes Malmens väg av svenske kungen och den öppnades för allmänheten att utforska den historiska leden från fjäll till kust.

Idag används den anrika vägen som skidspår och skoterled. Längs Malmens väg finns det både vindskydd och raststugor med eldstäder inomhus och iordningställda grillställningar utomhus.

Leden förbinder även andra spårsystem där de resande kan utforska fiskesjöar, utsiktsplatser, raststugor som lokala föreningar driver.

Råneälvdalsloppet

En skidtävling i slutet av mars som följer Malmens väg i Råne älvdal. Både elitåkare och motionärer är välkomna. Råneälvdalsloppet har tre distanser som startar vid antigen Gunnarsbyn, Niemisel eller Böle med gemensam målgång på idrottsplatsen i Råneå

Se även

Malmens väg, Bottenviken, Råne älvdal