Vid Abisko och Björkliden möter du storslagna naturupplevelser

Bestig Nuolja under midnattssolen och njut av den storslagna vyn över Torneträsk och Lapporten. Se solen gå upp vid Silverfallet, ta en picknick vid Abisko kanjon eller vandra genom Kärkevagge upp till Trollsjön.

Av Thomas Åberg 17 april 2021
I samarbete med Äventyrsbutiken Hägglunds

Upplever utsikten vid Trollsjön drönarbild

Upplevelser vid Abisko och Björkliden

I den här artikeln får du en överblick av mina naturupplevelser i fjällen runt Abisko och Björkliden. Här har du möjlighet fint boende och en aktiv semester.

Scrolla vidare eller använd sidlänkarna

Silverfallet, Trollsjön, Kärkevagge, Lapporten, Torneträsk, Abisko nationalpark

Se även

7 favoriter för semester i Norrland

Silverfallet och den turkosa lagunen

Promenera mellan fjällbjörkarna och följ den vackra bäcken Rakkasjokk på sin resa ner mot Torneträsk. Sista biten förändras landskapet dramatiskt med ett vackert vattenfall för att sedan lugnt och stilla rinna ut genom en kanjon till en turkos lagun och slutligen möta stranden vid Torneträsk.

Silverfallet vid Björkliden och Torneträsk

Lapportens mäktiga fjällmotiv

Den karaktäristiska porten i fjällvärlden är ett av Sveriges mest avbildade motiv med sin u-formade dalgång mellan två mäktiga fjälltoppar. En vacker historisk lämning från istiden.

Soluppgång vid Torneträsk

Upplev soluppgången eller rent av midnattssolen vid Skandinaviens största fjällsjön. Utsikten är helt magisk, det finns många lättillgänglig och vackra rastplatser med små stränder efter kanten vid väg E10.

Silverfallet vid Björkliden och Torneträsk

Vandra till Trollsjön genom Kärkevagge stendal

Dagsturen till Sveriges klaraste glaciärsjö blev ett oförglömlig minne. Sagolik vandring genom en stendalgång med karga spetsiga stenklippor varvat med ängar och friska fjällbäckar med blommor och liv. Läs mer

Trollsjön Rissajaure blått vatten

Abisko nationalpark

Vandra efter den historiska kanjon där Abiskojåkka nu flyter fram. Ta en picknick på klipporna och njut av en mäktig fjällmiljö formad av inlandsisens avsmältning för 8000 år sedan.

Abisko canyon

Externa länkar

www.kirunalapland.se/bo/bjorkliden-fjallby
Information

Fler reportage om liknande platser

7 favoriter för semester i Norrland
Tips för sommaren