Bilder och information om ön Malören i Kalix- och Bottenvikens skärgård. Ett semesterparadis med fantastiska solnedgångar, vacker träfyr och kyrka fylld med historia.
Av Thomas Åberg Uppdaterad 12 maj 2022
I samarbete med Malören Lodge
Solnedgång över landmärkena fyren, Fyrvaktarbostaden och klapperstensfälten på ön Malören. Foto: 4 Juli klockan 22.06.
Fotoresa och upplevelser på Malören i Bottenvikens skärgård
Ta del av information, bilder och favorittillfällen då jag besökte Malören i Juli 2021.
Scrolla vidare eller använd sidlänkarna
Karta, Film, Bilder, Om Malören, Malören Lodge, Båtturer, Mat & Dryck, Bada, Paddla kajak, Sevärdheter
Boka båttur och boende med Malören Lodge
www.maloren.se
Boende, båtturer, skärgårdsaktiviteter, information
Karta
Interaktiv Google karta med information om Malören och kringliggande intressanta platser. Vägbeskrivning fungerar med mobiltelefoner.
Kartan uppdateras kontinuerligt med bilder, platser och information.
Film från mitt besök på ön
Så fort filmen är färdig och publicerad på Youtubekanalen kan du även se den här.
Bilder från Malören
Se bilder från min upplevelse av ön och skärgårdslivet.
– Jag har upplevt många öar i Bottenvikens skärgård och några saker som är karaktäristiska för Malören är att runt hela ön ser man hur havet möter himlen i horisonten, det finns inte något skog på ön utan den består av sten, sand, ängar, strandväxter och några vackra rönnar som fått fäste. Då jag besökte ön fanns det heller inga mygg att tala om vilket var en trevlig överraskning.
Den karaktäristiska bryggan i hamnen på Malören. Bryggan leder in till den lilla stugbyn med vackra röda byggnader. Foto: 3 Juli klockan 12:40.
När jag lämnar bryggan och hamnen så vandrar jag fram på spångar genom den vackra röda stugbyn. Längs bort i bilden sticker övervåningen upp på Lotsstugan och där finns mitt bokade rum Havssviten.
Den vackra röda träfyren på Malören. Ritad av den svenske fyrmakaren Gustav von Heidenstam och byggd 1851. Fyren ligger högt upp på ön vid klapperstensfältet. På senare år har även gräs och några rönnar fått fäste. Foto: 3 Juli klockan 20:42.
Överallt där man går på ön är fyren närvarande men den går vackert ihop med öns färger. Foto: 5 Juli klockan 09:07.
Så vackra färger som möts på Malörens stränder. Strandråg, blommande strandvial, sand, sten, hav och himmel. Foto: 5 Juli klockan 09:28.
Underbara sommarfärger vid havet. Vid strandkanten blommar strandvialen och strandrågen vajar stilla i vinden och måsar, silvertärnor och andra sjöfåglar flyger förbi. Foto: 3 Juli klockan 11:55.
Gyllene solnedgång vid Lotsstugan på Malören. En fotograf tar bilder, tre vänner samtalar och njuter av värmen på ängen och en segelbåt ligger ankrad vid öns strand. Foto: 4 Juli klockan 22:12.
En familj sitter i fåtöljerna vid bordet utanför Fyrvaktarbostaden och njuter av solnedgången i horisonten. Då och då flyger någon fågel förbi och ger liv till ön. Foto: 4 Juli klockan 22:10.
Den varma solnedgången i bakgrunden får strandvialen att lysa vackert i motljuset och gräset och de andra strandväxterna blir mörka siluetter. Foto: 4 Juli klockan 22.36.
Två kvällar i rad fick jag njuta av den magiska solnedgång i horisonten. Det är sommar då den är som bäst. Foto 3 Juli klockan 23:15.
Kyrkan på Malören omsvept i soluppgångens varma ljus. Unikt för denna kyrka är domkyrkespiran. Det är den enda kyrkan i skärgården som har en domkyrkespira. Foto: 4 Juli klockan 02:42.
Innertaket i kyrkan är format som ett skrov från en träbåt. Byggdes 1769 i Säivisnäs, sedan tog man i sär den och fraktade ut den till Malören där den byggdes upp igen.
Fyren på Malören fotograferad som siluett i den varma solnedgången. Foto: 4 Juli klockan 22:58.
Längs stränderna ger växter och fåglar liv till skärgården. Foto: 4 Juli klockan 16:58.
Sjömansgraven är en historisk sevärdhet på Malören. Bakom graven och ängarna framträder de kända landmärkena på ön: bryggan, fyren och kapellet.
Efter en guidad tur på ön avnjuter jag en lunch utanför Lotsstugan med utsikt över hamnen på Malören och den vackra skärgården. Bor man på vandrarhemmet kan man ta med egen mat eller förboka med Hanna på Malören Lodge.
Malören Lodge anordnar båtturer från hamnarna på fastlandet ut till Malören med deras sjösäkra värsting Stridsbåt 90. Det är en attraktion i sig att uppleva kraften och farten. Om ni är intresserade av en fartfylld tur får ni prata med kaptenen Patrik.
Patrik från lägger till turbåten Stridsbåt 90 vid bryggan. I bakgrunden ser ni fiskebyn med landmärken.
Jag hyrde havskajak på ön och paddlade runt och upplevde ön från vattnet. För mig som van paddlare var det roligt att få lite större utmaningar vågor på sidan där det blåste lite mer. Men sedan blev det lugnt och riktigt fin paddling på andra sidan ön. Foto: 4 Juli klockan 10:43 med GoPro hero 8.
Havssviten på övervåningen i Lotsstugan som kan bokas via Malören Lodge. Här har man havsutsikt åt alla håll och centrum i rummet är en dubbelsäng med vacker sänghimmel. Vid sidan av sägen finns skrivbord och en grupp med fåtöljer och ett bord.
Det gemensamma rummet i Lotsstugan och vandrarhemmet på ön. Kök, bord och stolar, en soffa, en öppen spis och fönster ut mot havet.
Fyrvaktarbostaden med fyren och klapperstensfältet i bakgrunden.
Fyrvaktarbostadens allrum med kakelugn.
Från tornet på Fyrvaktarbostaden har man full utsikt över ön.
Om ön Malören
Malören ligger ungefär 3 mil från fastlandet ut i Bottenviken och har historiskt varit en viktig ö för fiskare från Kalix, Haparanda och Torneå.
För 1500 år sedan steg ön Malören upp ur Bottenviken. Sedan dess har den fungerar som sista utposten för Bottenvikens fiskare.
Ön blev även lotsplats och år 1851 bygges en vacker träfyr av den kände fyrbyggaren Gustaf von Heidenstam.
Malören är nu ett naturreservat med klapperstensfält, vackra ängar och väderhärdade rönnar. Ön är en viktigt häckningsplats för fåglar och har ett rikt fågelliv och vackra karaktäristiska växter som Strandvial, Strandråg, Rallaros och strandglim.
Solen är på väg ner i horisonten och en segelbåt ligger ankrad utanför ön Malören. På stranden rullar sakta kvällens dyningar in och ger ett välbehagligt lugn. Foto: 4 Juli klockan 22:31.
Malören Lodge erbjuder skärgårdsupplevelser och boendepaket
Hanna och Patrik driver Malören Lodge med vandrarhem, boendepaket för Lotsstugan och Fyrvaktarbostaden, båtturer till Malören och anordnar skärgårdsupplevelser för gästerna.
Boende i Lotsstugan
Sju dubbelrum på markplan och Havssviten på övervåningen med havsutsikt åt alla håll. I stugan finns driksvatten, gasolspis, gasolugn, mikrovågsugn, gasolgrillar och brödrost.
Boende i Fyrvaktarbostaden
Vackert hus för familjer eller större sällskap som vill bo för sig själva.
Båtturer till ön med Stridsbåt 90
Malören Lodge anordnar båtturer från fastlandet ut till Malören.
Mat och dryck
Gäster på Malören Lodge kan förboka mat och dryck eller ta med eget och tillaga på plats.
Toaletter
På ön finns det förbränningstoalett och torrdass. I Lotsstugan finns det el och dricksvatten.
Läs mer och boka
www.maloren.se
Boka boende, båtturer, aktiviteter, information
www.facebook.com/malorenlodge
Facebooksida
www.instagram.com/malorenlodge
Instagramsida
bokning@maloren.se
Mejladress
073-444 56 84
Telefonnummer
Bada på Malören
Stränderna består till största del av mjukt rundade stenar i olika storlekar men på vissa platser finns det sandstränder och sandbotten för härliga vattenlekar och bad.
Paddla kajak i Bottenviken
På Malören kan man hyra havskajak av Malören lodge och paddla runt och uppleva Malören från vattnet. Var däremot försiktig i vågorna och håll ut från stranden där det är mycket sten så att man inte kör på och välter kajaken.
Upplevelser, sevärdheter och fototips på Malören
- Fågellivet
- Växtligheten
- Havet och skärgårdens färger
- Vandra på ängarna
- Fyren
- Kyrkan
- Sjömansgraven
- Vraket
- Lotsstugan
- Fyrvaktarbostaden
- Klapperstensfält
- Stugbyn och bryggan
- Skärgårdsbastu
Läs mer och boka
www.maloren.se
Malören Lodge, båttrafik, boende, aktiviteter, information
Länkar
www.swedishlapland.com/…
Reportage och film om Malören
www.lansstyrelsen.se/…
Information om Malören och naturreservatet
www.sfv.se/fastigheter/…
Historia om fyren och Malören
www.wikipedia.org/…
Information om ön