Samarbete

Utblick Hideaway i Tornedalen

Pia Huuva som tidigare drev den White Guide omnämnda restaurangen Utblick på Luppioberget öppnar nu Utblick Hideaway i byn Liehittäjä, Övertorneå.

Av Thomas Åberg 2019-10-25
Ladda ner bilder: Jpg 1024×768.zip
Se bilder i pdf

Senhöst på Utblick Hideaway

Möt kulturen och den mysiga atmosfären i Tornedalen.

Lyktorna är tända och leder vägen då vi går den spångade stigen förbi Aittan som sprider sitt varma inbjudande sken.

Vi samlas runt ett bord vid eldbaren. Vid sidan av oss sprakar en värmande eld och renfällarna ser mysigt inbjudande ut.

Första snön ligger lätt på marken och lyktor är tända på gårdsplanen. Vid eldbaren samlas gästerna och dricker en värmande dryck och minglar.

Här lär vi känna varandra innan vi ska inta förrätten inne i den ombonade Aittan.

Det samiska brödet Gahkku tillagas ute över elden och serveras nygräddad inne i Aittan.

Varm dryck serveras i kåsor av björk.

I den ombonade Aittan ska jag brinner ljusen och elden och det varma gula inbjudande skenet välkomnar oss in till bordet.

Vi är hungriga och sugna på mat men innan det serveras tittar vi oss runt i Aittan som är en av de sovplatser som kan bokas för övernattning.

På övervåning finns en dubbelsäng, sovloft och ett mindre sovrum för barn.

I den öppna planlösningen är det luftig och högt till tak. Vi umgås och har det trevligt samtidigt som Pia Huvva berättar historien om Aittan och bygget. Men nu är det dags att samlas vid matbordet.

Maten i Aittan är serverad.

Till förrätt serveras en tapasbricka av lokala råvaror.

Efter förrätten är det dags att flytta in till restaurangen för att njuta vidare av mat och dryck tillsammans med berättelser om den samiska kulturen.

Bordet är smakfullt dukat och naturen är nära. Musiken spelar också en stor roll vid middagsbordet. Den ska den ska vara stämningslyftande men inte för hög för att störa samtalen

Välkommen till bord på Utblick Hideaway.

Råbiff serverat i kåsa.

Vegetarisk rätt med härligt hetta blir ett trevligt inslag.

Det är blir en lättsam, varm och trevlig stämning vid bordet då vi pratar om maten, kulturen i Tornedalen  och våra upplevelser under dagen.

Röding vackert upplagt med läckra primörer.

Efterrätt med kaffe i kåsa och aveck för de som vill.